T(o)uristguide

”Uppland är ingen filmstjärna bland svenska landskap, men dess enkla, karaktärsfulla skönhet hör till dem som man älskar och med glädje känner igen”

Birgitta Ahlberg i Svenska Turistföreningens årsskrift 1947

Och man vill inte missa det. Välkommen till en rundtur i Uppland. I Norra Uppland finns Dalälven och dess vattenlandskap. I öster kustområdena och Upplands skärgård. I söder präglar Mälaren landskapet och i väster är det Fjärdhundralandet som lockar.

Det här landskapet bjuder på så mycket historia och kultur. Dess forntida eftermälen bevittnar Upplands betydelse i Sveriges utveckling som nation. Gravar från järnåldern och vikingatiden visar hur livet var förr i tiden. I Uppland finns flest runstenar och bara de är värda att upptäcka. Gamla Uppsala har troligen varit ett vikingatempel och kultställe.

Reser vi längre fram i tiden så demonstrerar slotten, herrgårdarna och de tillhöriga bruken Sveriges stormaktstid från 1500-talet och framåt.

Uppland har alltid varit Sveriges religiösa centrum. Under vikingatiden, men även senare, när kristendomen gjorde intåg. Uppsala Domkyrka färdigställdes under 1400-talet och är en av de äldsta och största kyrkorna i hela Norden. Uppsala är även vetenskapens säte. Uppsala universitet grundades 1477 och har varit lärosäte för vetenskapsmän som Olof Rudbeck, Anders Celsius och Carl von Linné som lämnade tydliga spår, inte bara inom deras ämbeten utan även i Uppsalas centrum och stadens omnejd.

Uppland är lätt att nå. Flygplatsen Stockholm-Arlanda ligger i närområdet, motorvägen E4 och flera av Sveriges större riksvägar leder genom Uppland och länet är täckt med kollektivtrafik.

Oj, jag kan berättar så mycket mer och gör det gärna – på svenska eller tyska. Jag, Cornelia Ivarsson, är auktoriserad Vallonbruksguide och Domkyrkoguide och även utbildad guide för Sala Silvergruva.

Välkommen att ta kontakt med mig

Läs mer på

www.destinationuppsala.se

www.uppsaladomkyrka.se

www.vallonbruken.se